Martin Hillenga

achterwaarts bewegend – drogend daar het opwaarts regent

Ursus

De vraag wordt weleens gesteld of ik een specialisme heb. Jazeker: de diplomatieke betrekkingen van het voormalige koninkrijk Kandi (de binnenlanden van Ceylon) gedurende de 18de eeuw, in het bijzonder tijdens de regeerperiode van koning Kirti Sri Raja Singha. Daarover ging tenminste mijn afstudeerscriptie.

TM Kerk

Daarom was ik gisteren — gemakshalve sla ik twintig jaar over — in Termunten om de kerkrentmeester te interviewen. Omdat ik een rijbewijs heb, nam ik de bus.

De kerk van Termunten is één van de mooiste in de provincie. Het huidige gebouw is maar een restantje van de oorspronkelijke 13de-eeuwse kruiskerk. Alleen het koor staat nog overeind.

TM Venster

Beschermheilige was Sint Ursus, een Romeinse soldatenheilige uit de 3de eeuw. Op het oude zegel van Termunten staat hij met een zwaard afgebeeld. Daarmee begin je niet echt heel veel tegen Duitse kustartillerie. In de laatste week van april 1945 werd de kerk in brand geschoten.

TM Klok

In de toren, die tot stand kwam bij de restauratie na de oorlog, was het letterlijk 1949 wat de klok sloeg. Van boven is er een mooi uitzicht over de Eems en Dollard. Daarvan kan ik alleen achteraf genieten, vanaf de foto’s, want vanwege hoogtevrees sterf ik op hoogpolig tapijt al duizend doden, laat staan in een kerktoren.

TM Uitzicht

TM Uil

Ik deed m’n uiterste best om de uil, die op een van de balken zat, niet te verstoren. Pas later werd me verteld dat deze was opgezet. De foto is wat bewogen omdat ik me steeds met één (klamme) hand vasthield, op plekken waar geen trapleuning was gewoon aan mijn sjaal (voor een vals maar desalniettemin aangenaam gevoel van veiligheid).

TM Dijk

Na het bezoek had ik weinig tijd en besloot daarom een lange wandeling terug te maken, richting Termunterzijl. Omdat ik suède schoenen aanhad, koos ik niet voor de verharde weg aan de voet van de dijk maar voor het smalle klei- en graspad er bovenop. Niemand anders was op die gedachte gekomen; onderweg kwam ik tenminste niemand tegen. Alleen een eenzame buizerd zat roerloos op een paaltje, maar daar trap ik niet twee keer in op één dag.

TM Boog

Bij de ‘Boog van Ziel’ was de bus (lijn XLIII) op tijd, net als de aansluitende trein in Delfzijl. Eigenlijk is het best jammer als dingen volgens plan verlopen.

Advertenties

2 reacties op “Ursus

 1. groninganus
  februari 5, 2016

  Hier kom de familie van mijn moeder vandaan (Vondeling). Altijd als ik daar aankom – elke zomer wel een paar keer – is die toren dicht.

  • Martin Hillenga
   februari 5, 2016

   Van april-september is de kerk/toren in de weekenden ’s middags geopend. En er staat een bordje met twee sleuteladressen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op februari 5, 2016 door in Gronings / Groningen, Uncategorized en getagd als , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 251 andere volgers

Advertenties

Archief

Twitter Updates

%d bloggers liken dit: