Martin Hillenga

achterwaarts bewegend – drogend daar het opwaarts regent

Grunnegers be like…

Wat is nu typisch Gronings?

Een relevante vraag nu de term Groninger identiteit steeds vaker valt, ongetwijfeld als gevolg van de recente aardbevingen. Hoewel een gevoel van achterstelling natuurlijk al langer bestaat, gecombineerd met een zekere argwaan jegens ‘Den Haag’ of ‘Holland’. Maar noem het vooral geen Calimero-complex, naar het tekenfilmkuiken dat in de jaren 60 en 70 piepte: ‘Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk, o nee’. Want voor je het weet, ben je noodgedwongen rampenbestrijder.

groningen-protest

Ondanks hun vlag hebben protesterende Groningers niet altijd het laatste woord.

Met enige afgunst zouden we over de Lauwers kunnen kijken. Met die Friese identiteit zit het wel snor: een tweede rijkstaal, Akademy, drie hoogleraren, een campagne van ‘herfriesing’, WK Kaatsen, Skûtsjesilen en Elfstedentocht. Af en toe hijst een lid van het Koningshuis zich zelfs in Friese dracht en de prinsesjes krijgen dagelijks een Snelle Jelle in hun broodtrommeltje.

Toch moet ik – vaak na een glaasje Weduwe Joustra – bij het Friese nationalisme wel eens denken aan een scène uit de Monty Python-film Life of Brian:

‘All right, but apart from the sanitation, the medicine, education, wine, public order, irrigation, roads, a fresh water system, and public health, what have the Romans ever done for us?’

Als Groningers moeten we ons zonder overheidssteun voor de eigen identiteit behelpen. Met goedbedoelde vlaggetjes, sukadekoek, kalverliefde voor de blaarkop, het wat sleetse ‘dat kon minder’ en een volkslied waarin we onszelf maar wat lof toezwaaien. De barricaden worden alleen beklommen wanneer de Limburgers uit balorigheid beweren dat het Venlose frietei ten grondslag ligt aan de Grunneger aaierbaal. Maar zijn dit soort schijnbare oppervlakkigheden nu écht exponenten van Groninger eigenheid?

Het is dus tijd voor een gedegen en objectief onderzoek naar de echte Groninger, het Groningse DNA zo u wilt, gemakshalve wel verricht door de Google University. U kunt dit thuis gemakkelijk herhalen door ‘Groningen’ in te typen in uw zoekmachine, gecombineerd met ‘meeste’ of ‘vaakst’. Van de kwalificaties in het Grunnens Laid – onder andere ‘Doar woont de dege degelkhaid, de wille vast as stoal’ – lijkt weinig overeind te blijven:

In Groningen worden de meeste fietsen gestolen. Groningers rijden het vaakst door na een aanrijding. De levensverwachting in Groningen is bij geboorte al een half jaar korter dan in de rest van het land. Groningers maken ook nog eens het vaakst een eind aan hun eigen leven. Groningers zijn het minst gelukkig. Ze hebben vaker een kunstgebit. Ze poepen het vaakst. Roken het meest. Doen het minst aan Valentijnsdag. Hebben het vaakst een sociale uitkering. Groningen is bovendien de meest goddeloze provincie van Nederland. Maar het volkslied kan er tenminste wel uit volle borst gezongen worden: in geen enkel ander landsdeel is de verkoop van bh’s in cupmaat E zo hoog.

Omdat Google geen conclusies trekt, doe ik dat maar: Groningers hebben het meest en vaakst last van onderzoekers. Zonder dit specifiek onderzocht te hebben, denk ik wel: vast uit Holland ook nog.

___

NB: Deze column is gepubliceerd in het tijdschrift Stad & Lande 24 (nr. 4) 2015, een uitgave van de cultuurhistorische vereniging Stad en Lande i.s.m. Het Huis van de Groninger Cultuur en RHC Groninger Archieven. Lid worden kunt u hier. Maar ook daar.

Advertenties

5 reacties op “Grunnegers be like…

 1. groninganus
  januari 20, 2016

  Met dank voor de wervende noot!

 2. Bob Poppen
  januari 20, 2016

  Schier stukje, t kon minder.

 3. Emigrant
  januari 20, 2016

  In Groningen zijn ook de meeste aardbevingen. Zou dat aan die goddeloosheid kunnen liggen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op januari 20, 2016 door in Gronings / Groningen, Uncategorized en getagd als .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 251 andere volgers

Advertenties

Archief

Twitter Updates

%d bloggers liken dit: