Martin Hillenga

achterwaarts bewegend – drogend daar het opwaarts regent

Nomen est bomen

‘Bomen zijn’, aldus Koos van Zomeren in Het Bomenboek, ‘alleen maar een constructie om blad naar boven te brengen’. Enige competitie komt daarbij zeker om de hoek kijken:

Een boom zegt tegen de kruiden: ‘Ik ga lekker boven jullie staan’. En dan komt er een andere boom die zegt: ‘en ik ga lekker boven jou staan.’

Menselijk gedrag is bomen dus niet vreemd. Kerken zijn daarentegen weer constructies om mensen naar boven te brengen. Volgens mij slagen bomen doorgaans beter in hun opzet. Maar dat is natuurlijk een kwestie van geloof.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Afgelopen zondag keek ik vanaf de toren van Finsterwolde neer op het in het groen gehulde kerkdak. De goedgevulde parkeerplaatsen bij de kerk waren te danken aan een lokale opleving van het Woord, in de vorm van de tentoonstelling ‘Veurnoam / Voornaam’. Drie kunstenaars uit het dorp hadden zich voor hun werk laten inspireren door de namen op het omringende kerkhof.

???????????????????????

Oude, typisch Groninger namen zijn in rap tempo zo goed als verdwenen. De redenen daarvoor zullen wel dezelfde zijn als voor de achteruitgang van het Gronings: een al te duidelijk regionaal stempel wordt door de laatste generaties ervaren als een onnodig obstakel om ‘het’ te gaan maken in het leven. (En mind you: twee talen in één hoofd, dat kan uiteraard ook niet goed gaan.)

Het gezegde ‘Nomen est omen’ is geworteld in goede grond. Uit een Duits onderzoek uit 2009 blijkt dat veel leerkrachten in het basisonderwijs hun leerlingen al bejegenen vanuit de associatie die hun naam oproept. Eén — anonieme — juf ging zelfs zo ver door te stellen: ‘Kevin ist kein Name, sondern eine Diagnose’.

Uit mijn eigen stamboom weet ik dat vernoeming een heikele kwestie is. De traditionele Eggo’s en Sebo’s verdwenen begin vorige eeuw al. Mijn opa deed nog verwoede pogingen mijn ouders over te halen mij naar hem te vernoemen; hij zette zelfs het verleidelijk aanbod van een kinderwagen in. Het hielp allemaal niets. Helaas heb ik nu wel een beetje o-benen omdat ik gedwongen werd om heel vroeg te leren lopen. Gelukkig heet ik daarbij geen Okko.

???????????????????????

Voor wie de tentoonstelling in Finsterwolde nog wil zien: helaas, u bent te laat. Zondag was de laatste dag.

Maar in dit geval is er wel een hiernamaals: vanaf september is ‘Veurnoam / Voornaam’, aangevuld met nieuw werk, weer te zien in de kerk van Adorp.

Advertenties

3 reacties op “Nomen est bomen

  1. groninganus
    juli 1, 2014

    Dat is mooi, want telkens als ik erheen wilde gaan, leerde een blik op d Buienradar dat dit geen goed idee was.

  2. Pingback: Martin Hillenga over VOORNAAM/VEURNOAM | Golden Haand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op juli 1, 2014 door in Autobio, Geschiedenis, Gronings / Groningen, Uncategorized en getagd als , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 253 andere volgers

Advertenties

Archief

Twitter Updates

%d bloggers liken dit: